keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Noitatunturin valloitus

Tutustuimme pohjoisen matkallamme Pyhä-Luoston kansallispuistoon, sen ikimetsiin ja tunturimaisemiin. Teimme vaelluksen Noitatunturille, joka on Pyhä-Luoston korkein huippu. Noitatunturi on saamelaisten vanha palvontapaikka, jota on kutsuttu aikaisemmin nimellä Seita. Se kohoaa 540 metrin korkeuteen, josta avautuu Perä-Pohjolalle tyypillinen maisema aapasoille ja tuntureille. Vaellusreitti on luokiteltu vaativuudeltaan vaikeaksi ja raskain osuus on kiipeäminen Noitatunturille. Kiipeäminen kuitenkin kannattaa! :) Tässä kuvia upeista tunturimaisemista.

 


Retkipäivämme oli erittäin lämmin (+30) ja se toi omat haasteensa vaellukseen. Kiipeäminen Noitatunturin huipulle oli kuitenkin mahtava kokemus! Maisemat olivat upeat! Rakensimme tunturin laelle oman kivitoteemimme muistoksi vierailustamme. Noitatunturin huipulta matkamme jatkui Annikkilammelle, joka uinuu syvässä Kuorinkikurussa sekä siitä edelleen Karhunjuomalammelle. Karhunjuomalammen vesi on juomakelpoista, joten meillä oli mahdollisuus täyttää juomapullomme 

Kuorinkikuru, Annikkilampi
 
 
Karhunjuomalampi

 Täältä matkamme jatkui Uhriharjuun ja siitä edelleen kohti Pyhänkasteenputousta ja Pyhänkasteenlampea. Uhriharju on saanut nimensä vanhoista uskomuksista, joisen mukaan siellä on uhrattu peuroja ja niiden sarvia hyvän metsästysonnen toivossa.
 
Uhriharju
 
 

 

Pyhänkasteenlampi ja -putous

12 metriä syvä Pyhänkasteenlampi sijaitsee Isokurun perällä. Lampeen laskee 17 metriä korkea suihkumainen putous, Pyhänkasteenputous, jonka vesi tulee karhukurua pitkin virtaavasta tunturipurosta. Lampi ja putous ovat saaneet nimensä kristinuskon ja metsäsaamelaisten vanhojen uskomusten kohtaamisesta.
 
Lisätietoa Pyhä-Luoston kansallispuistosta löytyy tämän linkin takaa! Kannattaa tutustua! :)
 
 
Mervi

4 kommenttia :

Sanna I Siveltimellä kirjoitti...

Moikka, +30 asteessa haikkaaminen on ihan oma juttunsa - kokemusta on, joten huh huh :) Upeita maisemia on kyllä Suomikin pullollaan! Ja kiva että säät suosivat siellä pohjoisessakin :)

MERVI kirjoitti...

Moi, ja kiitos! :) Säät tosiaan suosivat. Patikointi toi ihan mukavaa vaihtelua tuohon reissuun. Mielellään siellä olisi vielä toisenkin viikon viettänyt! :)

Hanna kirjoitti...

Hitsit, onpas mahtavannäköinen paikka! Ja upeita kuvia. Tuollakin olisi ihan satavarmasti geokätköjä piikotettuna, hih ;oD. Mulla on muuten vielä se sun haaste vastaamatta. Pidän sen mielessä edelleen =o)

MERVI kirjoitti...

Kiitos Hanna! Niin varmasti on. :) Kiva, että vihdoin otit haasteen vastaan! Sinun käsityöt on aivan ihania!! <3