maanantai 21. heinäkuuta 2014

Pielpajärven erämaakirkko

- vielä yksi tarina pohjoisesta.
 
Vanhat ja historialliset rakennukset kiehtovat minua paljon. Tutustuimme pohjoisen matkallamme Inarin kunnassa sijaitsevaan Pielpajärjen erämaakirkkoon, joka on yksi Pohjois-Lapin vanhimmista rakennuksista. Kirkolle lähtee vajaan viiden kilometrin mittainen polku Sarviniementien pysäköintialueelta. Alueella oli mahdollisuus liikkua vapaammin, joten vaellusmatka vaihtelevan maaston vuoksi paikoin hyvin lystikäs.
 
  
 
 
Pielpajärvi on Inarin vanha keskuspaikka. Erämaisen järven rannalla sijaitsi aikoinaan Inarin talvikylä, jonne ihmiset kokoontuivat talveksi asumaan. Kylän yhteyteen rakennettiin tuolloin erämaakirkko. Nykyinen kirkko on järjestyksessään toinen, joka on rakennettu vuonna 1760. Ensimmäinen, vuonna 1646 rakennettu kirkko on hävinnyt täydellisesti. Kirkko sijaitsee luonnontilaisen niityn keskiössä.
 
 

 
 
Kirkon seinissä oli kirjoituksia, joista vanhimmat 1800 luvulta. Monet kirkossa vierailleet ovat kaivertaneet nimensä seinään muistoksi käynnistään. Erämaakirkkossa järjestetään nykyisin jumalanpalveluksia pääsiäisenä ja juhannuksena. Sitä käytetään jonkin verran myös vihkikirkkona. Kirkko on kaunis ja siinä on todellista historian havinaa. Käynti oli ainutlaatuinen kokemus.
 
 
Retken päättää nuotiohetki.
 
Aurinkoista alkuviikkoa kaikille lukijoille!
 
Mervi

Ei kommentteja :