torstai 23. lokakuuta 2014

Rajoja ja rakkautta

Olin taannoin kuuntelemassa Lastenpsykiatri, dosentti Jari Sinkkosen ajatuksia aiheesta - mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun? Kasvatusguru kieltäytyi antamasta suoria vinkkejä lasten kasvatukseen, mutta hän korosti vanhemmuuden vastuuta. Vanha viisaus on edelleen voimissaan - lapsi tarvitsee rajoja ja rakkautta.

Vanhemman vastuu on huolehtia lapsen perustarpeista, auttaa ja tukea häntä hänen elämässään. Perustarpeista huolehtiminen edellyttää myös rajojen asettamista. Sinkkosen mukaan tämä koetaan nykypäivänä haasteellisena. Lapselle ei haluta tuottaa pettymystä. Pettymykset kuitenkin kuuluvat elämään ja näitä tulisi harjoitella - Sinkkonen toteaa. Liian ryppyotsaisesti kasvatusta ei kuitenkaan kannata ottaa ja Sinkkonen kehottikin käyttämään monissa asioissa maalaisjärkeä. Hän korosti läheisyyden, läsnäolon ja vuorovaikutuksen merkitystä ja sitä, että toisinaan vietetään "pelitöntä" päivää. Tällä hän tarkoitti nettimaailman ihmeellisyyksiä ja tietokonepelejä. Nämä ovat varmasti aikamme ilmiö eikä niitä voida kokonaan lastemme elämästä poistaa. Sinkkosen mukaan näiden käyttöä voidaan kuitenkin rajoittaa, mikä onkin lapsen kehityksen kannalta hyvin suotavaa.

Itse olen pohtinut paljon tätä maailmanmenoa myös vanhemmuuden näkökulmasta. Luulen, että on hyvin erilaista olla vanhempi tänä päivänä, kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten. En tiedä? Voisiko kuitenkin olla niin, ettei vanhemmuus sinänsä ole muuttunut, vaan asiat ympärillämme? En tiedä? Sinkkonen toi luennollaan esille, että nykypäivän vanhemmat turvautuvat paljon erilaisiin kasvatusoppaisiin. Hyvin lohdullisella tavalla hän kuitenkin kertoi, että sellaista opasta ei ole olemassa! Jokainen lapsi ja jokainen vanhempi on ainutlaatuinen, uniikki. Myös lapsen ja vanhemman välinen suhde on niin ainutlaatuinen, että sitä ei voida etukäteen käsikirjoittaa. Sinkkonen rohkaisikin tutustumaan omaan lapseensa yksilönä ja elämään perheenä omannäköistä elämää. Rakkautta ja rajoja unohtamatta!
Suosittelen osallistumaan Jari Sinkkosen luennoille!

Aurinkoisia päiviä toivottaen

Mervi


 Kuva on lainattu täältä

Ei kommentteja :