keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Välitä lähimmäisestäsi


Milloin sinä olet kysynyt toiselta - mitä sinulle kuuluu?
Tämän kysymyksen esittäminen tuntuu olevan monelle hyvin vaikeaa. Mitä ihmettä me pelkäämme? Sitäkö, että toinen saattaisi pyytää meiltä jotakin? Jotain mikä velvottaisi meitä johonkin? Saatamme ajatella, että parempi ehkä olla puuttumatta, kysymättä.. silloin meille itsellemme ei koidu mitään mikä velvoittaisi meitä johonkin. Salaa saatamme kuitenkin toivoa, että kunpa joku toinen kysyisi, puuttuisi. Ehkä utelemme toisilta, seuraamme sivusta..tai sitten emme vain välitä. Mutta kysyä emme itse uskalla? Miksi?

Kohtaan työssäni paljon yksinäisiä ikäihmisiä. Samalla tavalla kuin yksinäisyys koskettaa nykypäivänä suuressa määrin vanhuksia, koskettaa se samalla tavalla työssäkäyviä aikuisia ja lapsiperheitä. Ennen oli kyläyhteisöjä, joissa ihmiset tukivat toisiaan. Nykyään moni elää omissa oloissaan ja saattaa sinnitellä hyvinkin vaikeassa elämäntilanteessa, josta kenelläkään ei ole mitään tietoa. Samalla elämä on kuitenkin helpompaa kuin koskaan. Meillä on pesukoneet ja kuivausrummut. Suomessa on myös hyvin kattava sosiaalihuoltojärjestelmä, jonka oletetaan hoitavan lapset ja vanhukset. Mediassa esille tullut resurssipula on täysin totta. Tekijöitä ei ole tarpeeksi. On kuitenkin virheellistä ajatella, että ainoastaan yhteiskunta huolehtii heikommista. Mielestäni jokaisella meillä on jossain määrin vastuu toisistamme. Älä siis seuraa sivusta!

Mitä kuuluu? - kysymyksen esittäminen voi poistaa monta murhetta ja se on lähimmäisestä välittämistä. Tavallaan olemme kaikki lähimmäisiä toisillemme. Välitetään siis toisistamme.

Mervi 
 

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Välittäminen ei maksa mitään! Saa siitä hyvän Fiiliksen! KALE

Mervi kirjoitti...

Totta!