torstai 19. helmikuuta 2015

Ekopaasto

Paasto on vanha kristillinen käytäntö, joka tunnetaan myös monissa muissa uskonnoissa. Kristilliset paastonajat edeltävät juhla-aikoja, kuten pääsiäistä ja joulua. Pääsiäistä edeltävä paaston aika alkaa tuhkakeskiviikosta ja päättyy pääsiäispäivään. Tänä vuonna tämä ajanjakso sijoittuu 18.2 - 4.4.2015 väliselle ajalle. Kristillinen paasto on varmasti monelle tuttu, mutta oletko kuullut ekopaastosta? Ekopaasto haastaa perinteisen paastonajan ja tuo ajatuksen lähemmäksi arkista elämää. Ekopaaston tavoitteena on keventyä, hiljentää ja hiljentyä. Tavoitteena on myös löytää ekologisia tapoja elää ja olla, ja hillitä ilmastonmuutosta. Jokainen voi näihin pienillä teolla vaikuttaa!
 
Minulle ekopaasto merkitsee sitä, että pyrin kiinnittämään enemmän huomiota veden ja sähkön kulutukseen. Pyrin välttämään turhaa autoilua ja käymään kaupassa esimerkiksi jalkaisin. Tavarapaljoudesta ja uusien vaatteiden hankinnasta olen pyrkinyt jo luopumaan. Olen noudattanut älä osta uutta - periaatetta jo jonkin aikaa. Minulle tämä tarkoittaa sitä, että en osta uutta, jos voin saada saman kierrätettynä. Olen tässä melko hyvin onnistunutkin. Kaikissa hankinnoissa pyrin suosimaan ajattomuutta. Ostan vain sitä, mitä todella tarvitsen! Tämän ajatuksen myötä monia turhakkeita on jäänyt hankkimatta ja rahaa on kertynyt säästöön. Tämä on hyvä säästövinkki esimerkiksi matkakassan kartuttamiseen.

Ekopaaston aikana jokainen voi halutessaan keventää myös ruokavaliotaan. Tämä onkin paaston oleellinen tarkoitus. Olen itse päätynyt kokeilemaan lihatonta ruokavaliota. Olen noudattanut tätä jo jonkun aikaa ja olotila on mitä mainioin. Olen aina ollut liharuokien ystävä, joten minulla oli alkuun omat epäilykseni tämän toteutumisesta. Yllättäen ruokavaliomuutos on sujunut varsin kivuttomasti. Mitä ruoanvalmistamiseen tulee, niin ekopaaston aikana ekologisuutta voi ajatella myös tästä näkökulmasta. Esimerkiksi kaurapuuron voi keittämisen sijaan valmistaa tuoreversiona. Tällöin säästää sähköä ja vitamiineja. Tätä kannattaa kokeilla!

Ekopaaston tarkoituksena on myös oleellisesti hiljentää tahtia ja keskittyä niihin asioihin mitkä elämässä ovat tärkeitä. Jokaisella meillä on tärkeitä asioista ja ihmissuhteita, joita haluamme vaalia.  
 
Pienillä asioilla on suuri vaikutus!
 
 
Haastan kaikki lukijat mukaan ekopaastoon!
 
Mervi


Ei kommentteja :