tiistai 14. heinäkuuta 2015

Rikkaus asuu sydämessä

Kesä on jo pitkällä. Heinäkuiset aamut ovat olleet koleita ja hieman syksynmakuisia. Kesä vaihtuu kohta syksyksi ja sitten talveksi. Kunpa saisimme vielä hieman lämpöä ja aurinkoa ennen tulevaa talvea. Koleasta säästä huolimatta sydämessä on ollut lämmin. Kulunut viikko on ollut erilainen ja siihen on mahtunut monenlaisia tunteita. Päällimmäisenä on ollut ilo ja onni. Mutta myös haikeus, hieman myös kaipaus.

Vietimme sunnuntaina kuopuksen konfirmaatiojuhlaa. Ripille pääsy on nuoren elämässä vaihe, joka tuo hänet lähemmäs aikuisuutta. Rippikouluaika puhuttelee aina koko perhettä. Ne asiat, joita lapselleen toivoo ja joita hänelle on halunnut opettaa, tulevat jollain tapaa konkreettisemmaksi. Nuoren katseessa viivähtää viisaus. Ihan kuin vastasyntyneellä, joka katsoo tarkasti vanhempiaan. Katse on pienen hetken jotenkin erityinen.

Kuluneen viikon keskustelujen aiheet ovat olleet arkipäiväisiä, mutta samalla hyvin ajankohtaisia. Elämänmenon muuttuessa yhä hektisemmäksi, on jalat pidettävä entistä tiukemmin maanpinnalla. Nöyryys ja kiitollisuus ovat hyveitä, jotka kantavat elämässä pitkälle. On myös tärkeää arvostaa ja kunnioittaa erilaisuutta. Suuressa joukossa olemme kaikki erilaisia yksilöitä. Kun arvostamme toisiamme, pystymme toimimaan yhdessä ja jokaisella on joukossa hyvä olla. Mielestäni nämä ovat tärkeitä asioita jokapäiväisessä elämässä.

Kaikista tärkein on sydämen rikkaus. Rikas ihminen ei ole se, jolla on eniten rahaa, hienoja tavaroita tai muuta maallista omaisuutta. Todellinen rikkaus on sydämen rikkautta. Se on anteeksi antamista sekä kiitollisuutta siitä mitä jo on. Se on läheisistä välittämistä, itsensä ja toisten ihmisten arvostamista sekä kykyä iloita aidosti myös toisten puolesta. Se vaatii toisinaan kovaa työtä ja nöyrää asennetta. Se on myös virheiden tunnustamista sekä opikseen ottamista. Se on vastuuntuntoa ja välittämistä. Sitä ei voi rahalla ostaa. "Kun pidät sydämesi puhtaana ja raikkaana, ei sinulla ole mitään hätää täällä elämässä"- tiivistää ajatukseni sydämen rikkaudesta. Tätä myös lapsilleni toivon.


Etsi aina elämässä
kaunista ja hyvää.
Kaunis hiljaa sydämessä
kasvaa kultajyvää.


Vietimme kauniit juhlat perheen ja läheisten kanssa.
Monta ihanaa muistoa rikkaanpana matka taas jatkuu.

Mervi


Ei kommentteja :