tiistai 21. kesäkuuta 2016

Pienen pieni Budapest

Unkarin pääkaupunki on huomattavasti suurempi kuin Habsburgien kaksi muuta kruununjalokiveä, Wien ja Praha. Se on onkin muodostunut kolmesta kaupungista: kumpuilevasta Budasta ja Óbudasta Tonavan länsipuolella sekä alavasta Pestistä joen itäpuolella. Budapest on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, kuten roomalaiskaupunki, Aquincumin rauniot, turkkilaiset kylpylät ja uusgoottinen Parlamenttitalo. Kaupungissa on laadukkaita ravintoloita ja vilkas yöelämä. Tervetuloa kuvamatkalle Budapestiin!
Tonava on runoilija Attila Józsefin sanoin "valtava, viisas ja mutainen" -ja olennainen osa Budapestin taikaa. Joki on paikoitellen peräti 600 metriä leveä, ja joen yli on rakennettu komeita siltoja.
Yllä olevassa kuvassa on Vapaudensilta. Natsit räjäyttivät alkuperäisen vuosina 1894-1899 rakennetun sillan. Nykyinen silta on täydellinen kopio alkuperäisestä.
Ketjusilta on vuonna 1849 valmistunut ensimmäinen Budan ja Pestin yhdistänyt silta. Sillan päissä seisovat suuret tornit kannattelevat paksuja ketjuja, joiden mukaan silta on nimetty.
Unkarin parlamenttitalo (unkariksi Országház) on Budapestissä sijaitseva rakennus, jossa kokoontuu Unkarin yksikamarinen, 386-jäseninen parlamentti eli kansalliskokous. Parlamenttitalo on Budapestin ja koko Unkarin tunnetuimpia. Se sijaitsee näkyvällä paikalla Kossuth Lajosin aukion laidalla, Tonavan vasemmalla rannalla. Parlamenttitalo on yksi Euroopan hienoimmista uusgoottilaisista rakennuksista. Parlamenttitalo on läheltä tarkasteltuna vaikuttava, mutta näyttää kauempaa katsottuna vieläkin upeammalta. Alla oleva näkymä on Linnavuorelta.
Budan puolella sijaitseva Linnavuori (Várhegy) on historiallinen ja hyvin säilynyt paikka. Sen mukulakiviset kadut ja useat paikan rakennuksista ovat 1300-luvulta saakka, jolloin alueella asui ylimystöä ja käsityöläisiä. Alueella on useita nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Kuninkaanlinna (Budan linna), Kalastajalinnake ja Matiaksen kirkko (Kruunajaiskirkko).
Kuvassa Budan linna.
Kuvassa näkymä Kalastajalinnakkeelta.
Matiaksen kirkko.

Pyhän Tapanin kirkko yhdistelee uusklassismin ja uusrenessanssin tyylisuuntia. Kirkko rakennettiin vuosina 1851-1906, ja sen melkein sata metriä korkea kupoli tarjoaa upeat näkymät kaupungin yli. Kirkko nimettiin Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n mukaan, ja siellä säilytetään Unkarin katolisen kirkon arvokkainta pyhäinjäännöstä, Pyhää Oikeaa, jonka uskotaan olevan Tapani I:n oikea käsi. Basilika valmistui 1905, ja se edustaa uusklassista tyylisuuntaa.
Budapestissä on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Liikkuminen sujuu parhaiten metrolla, raitiovaunulla tai bussilla. Itse suosittelen liikkumista jalkaisin, koska silloin pääsee paikkoihin, jotka ovat pyhitetty ainoastaan jalankulkijoille. Näin on myös helppoa poiketa paikkoihin, jotka saattaisivat jäädä muutoin huomaamatta. Budapestissä on ihania pikku kujia, jotka suorastaan odottavat tutkimusmatkailijaa. Ihania paikallisia herkkuja löytyy esimerkiksi kauppahallista. Suosittelen kokeilemaan! Unkarissa käydessä kannattaa ehdottomasti maistaa gulassikeittoa sekä paikallista herkkua, langosia! Nam! :)

Ihanin paikka rentoutumiseen on Margitinsaari, joka sijaitsee keskellä Tonavaa aivan keskustan tuntumassa.
Pyöräillen pitkin Margitin saarta.
Aurinko laskee Tonavan yllä <3


Näihin tunnelmiin toivotan kaikille mukavia reissuja ja reissusuunnitelmia.. :)

Mervi


2 kommenttia :

seita kirjoitti...

Ihania kuvia Budapestista ja kauniissa säässä olet saanut katsella nähtävyyksiä. Kaupungin keskusta on tosiaan mukavasti tutustuttavissa kävellenkin. Siinä on paljon samaa kuin Prahassa.

Hannah kirjoitti...

Ihanat kuvat ja matkakertomus upeiden rakennusten Budapestista! Noihin maisemiin ja kujille tahtoisin kulkemaan, ja tarkoitus toteuttaakin jossakin vaiheessa tuo haave. Kiitos tämän jakamisesta Mervi♥